Вече 11 години продължава драмата с  новото депо за преработка

...
Вече 11 години продължава драмата с  новото депо за преработка
Коментари Харесай

Преработката на отпадъците в Благоевградско е проблем от 11 години

Вече 11 години продължава драмата с  новото хранилище за преправка и оползотворяване на отпадъците в Благоевград. Пет общини попаднаха в клопката на законови неуредици  и правосъдни обжалвания. След затваряне на старите сметища при започване на годината, боклукът на Благоевград, Симитли, Рила, Кочериново и Бобошево стартира да  се транспортира към други депа, а това натовари сериозно общинските бюджети. 

Първоначалното решение на страната беше да се построи съвременно районно хранилище край Кочериново. Това освен стана, а  тогавашния кмет на  дребната община отиде в пандиза поради подправяне на документите и злоупотреби. Така всичко се върна първоначално и трябваше да се търси друго място за преработката на боклука.  Със задачата се нагърби община Благоевград, а определеният терен беше на досегашното бунище край село Бучино - над 100 декара.  Проектът се препъна в правосъдно обжалване на отчета по Оценка на въздействието върху околната среда. Това не просто забави  построяването на  новото хранилище, но  беше изпуснато и европейското финансиране в сегашния 7-годишен интервал на Оперативна програма " Околна среда ". Проектът беше модифициран и  импортиран за утвърждение пред ПУДОС, което отпусна 17,5 милиона лв., а недостигащите 5.5 милиона бяха добавени от страната. След доста премеждия строителството тръгна  и до края на годината първата клетка на депото би трябвало да е подготвена. В  края на 2017 година обаче, петте общини, които са в сдружението  за осъществяване на системата за преправка и оползотворяване на отпадъците, се  изправиха пред различен проблем - затварянето на  старите сметищата  от началото на годината наложи  боклукът да се извозва към други депа.Което и стана, само че за сметка на високи такси, в това число и транспортни разноски. В дребната община Рила хората се оплакват, че профилираните камиони идват рядко и до кофите се образуват планини от чували с отпадък. Кметът не отхвърля, че макар възбраната и затвореното бунище към момента се употребява.  Според Георги Кабзималски  обаче изискваното от общината съфинансиране за депото се е нараснало и това значи, че таксите би трябвало да нарастнат в пъти.

" Ние сме поканени тази седмица да подпишем анекса, само че аз не знам дали имам право да го подпиша. Финансово значи да затворим общината! Честно казано, не виждам решение, в случай че държавата не се намеси ".

Кметът не крие  опасенията си, че отварянето на новото хранилище край Благоевград може да се забави и поради сериозните подпочвени води в региона на сметището в Бучино. Голямо закъснение също би било огромен удар по общините. 

Ако не се появят други препъникамъни, след построяването на първия  стадий на  районното хранилище – клетките за боклуци,  ще стартира строителството на сепарираща и компостираща апаратура за и  анаеробна апаратура за произвеждане на биогаз, който енергийно ще зарежда модерното оборудване. Парите за тях - към 42 милиона лв. са  обезпечени по европроекти.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР